Douanetarief voor LED Lampen

Geplaatst op

Leuke jurisprudentie!

Het Gerechtshof Amsterdam (12/461) heeft recentelijk uitspraak gedaan over de indeling van LED-lampen in de Gecombineerde Nomenclatuur. De vraag was of de LED-lampen onder:

  • post 8541.4010 (0%) “luminescentiedioden”
  • post 8543.7090 (3,7%)   “elektrische apparaten met een eigen functie (…)”
  • post 8539.2290 (2,7%) “elektrische gloeilampen, andere”

moet worden ingedeeld.  De rechtbank heeft in eerste aanleg geoordeeld dat de lampen onder post 8543 moeten worden ingedeeld  als: “elektrische apparaten met een eigen functie”. Het Hof komt tot een ander oordeel.

De (LED)lampen zien er uit als een gewone gloeilamp. Ze bestaan uit een gedrukte schakeling waarop 6 luminescentiedioden zijn aangebracht. Die schakeling zit een (E27)fitting, en aan de bovenkant zit een glazen bol.

File 157

Het Hof stelt dat de lampen niet onder post 8541 kunnen worden ingedeeld, omdat de lampen niet alleen uit luminescentiedioden bestaan maar uit tal van componenten die allemaal onontbeerlijk zijn voor de werking van de lamp als zodanig, en overigens, de GS-toelichting op post 8541 alleen spreekt van “dioden in een omhulsel”. Als het Hof spreekt over tal van componenten, denk ik al snel aan indelingsregel 3b en begrippen als wezenlijk karakter.  Maar goed 8541 valt af; 8543 dan.

Met betrekking tot 8543zegt het Hof dat de onderhavige lampen geen eigen functie hebben maar slechts normaal kunnen functioneren, wanneer zij zijn bevestigd in een armatuur. Dat vind ik toch wel opmerkelijk want werkt een afstandsbediening die zelfstandig wordt ingevoerd niet ook alleen in combinatie met een televisie, of een ‘mixer’ niet ook alleen in combinatie met platenspelers?

Het hof komt dat tot de conclusie dat indelingsregel 1, 2 en 3 geen soelaas bieden, en de lampen dus aan de hand van indelingsregel 4 moeten worden ingedeeld. Dat wil zeggen aan de hand van goederen waarmee de onderhavige lampen de meeste overeenkomsten vertonen.

Het Hof oordeelt uiteindelijk dat de LED-lampen zijn voorzien van een metalen lampvoet met schroefdraad, die voldoet aan de E-27 standaard. Wanneer men let op dit objectieve kenmerk is de bestemming van de producten de bevestiging in een armatuur met een E-27 fitting, i.p.v. een gloeilamp. Daarom vertonen de LED-lampen volgens het Hof de meeste overeenkomsten met“elektrische gloeilampen en buizen” en moeten de LED-lampen worden ingedeeld onder post 8539 tegen 2,7%.

Ik ga de uitspraak nog eens goed bestuderen, maar ik vind het in ieder geval wel erg leuk dat indelingsregel 4 weer eens wordt gebruikt. Dat biedt mogelijkheden, want aan de hand van deze redenering krijg ik vast een eBook ingedeeld als een boek, en een elektrische auto … u mag het zeggen!

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht