Douanetarief voor statieven

Geplaatst op

Wanneer is iets een onderdeel of accessoire?

Recentelijk heeft de Wold Customs Organisation (WCO) een indelingsadvies gegeven over de indeling van statieven voor camera’s,  zoals bijvoorbeeld deze hiernaast.

Het gaat om een statief waarop een fotocamera of een videocamera kan worden gemonteerd.  Volgens de WCO moeten deze statieven worden ingedeeld onder post 9006.91 voor delen en toebehoren voor fototoestellen waarvoor een invoerrecht van 3,7 % geldt. Deze indeling is opmerkelijk.

Hoofdregel voor indeling als onderdeel of accessoire

De voorwaarden om als een onderdeel of als een accessoire van een ander apparaat te kunnen worden ingedeeld zijn over het algemeen erg streng. Denk bijvoorbeeld aan de discussie over de indeling van cartridges voor printers, of de opvangzakken voor dialysemachines, of specifieke polijstlappen voor polijstmachines.

Een artikel is pas een onderdeel van een apparaat of machine als het uitsluitend of hoofdzakelijk bestemd is voor dat andere apparaat.  Uit Europese jurisprudentie blijk dan dat een artikel slechts bestemd voor een ander apparaat als het een onmisbaar onderdeel vormt voor de werking van het apparaat.  Volgens diezelfde jurisprudentie is slechts sprake van een toebehoren (een accessoire) als het apparaat daarmee voor speciale werkzaamheden geschikt wordt, of als  het apparaat daarmee extra functies krijgt.

Een statief

Een camera kan prima zonder een statief functioneren, en dus, is een statief niet onmisbaar voor de werking van een camera.  Een statief is geen onderdeel van een camera, maar dat lijkt ook wel logisch. Ingewikkelder is de vraag of een statief een accessoire is.  Het statief maakt naar mijn mening niet dat de camera voor speciale werkzaamheden geschikt wordt, en evenmin krijgt de camera extra functies door gebruik van een statief. Op basis van die Europese jurisprudentie kan een statief daarom naar mijn mening niet als deel en evenmin als een toebehoren worden aangemerkt.

Uit verschillende indelingsbeslissingen blijkt ook wel dat statieven anders zijn ingedeeld dan de WCO nu heeft gedaan. Statieven van ijzer of staal zijn bijvoorbeeld ingedeeld onder post 7326.9098 tegen 2,7%, en statieven van aluminium zijn ingedeeld onder post 7616.9990 tegen 6%.  Dat geeft dus ook al te denken.

Conclusie

Indelingsadviezen van de WCO zijn niet rechtens bindend. Het zijn dus geen wetteksten maar zijn slechts, wat zo mooi heet, een belangrijk hulpmiddel. Interessant is natuurlijk de vraag of de WCO niet gelijk heeft, en de criteria die het Hof van Justitie heeft aangelegd, om te kunnen worden ingedeeld als onderdeel of toebehoren, te streng zijn.

In ieder geval betekent dit recente indelingsadvies voor statieven dat er nog wel enige tijd onduidelijkheid zal bestaan over het douanetarief dat geldt voor een camerastatief, en dat leidt dus ongetwijfeld tot nieuwe jurisprudentie. Ik hoop dat ik de zaak mag doen. Mocht u vragen hebben over het douanetarief voor camerastatieven, neemt u dan gerust contact op. Wij denken graag even vrijblijvend met u mee!

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht