Douanewaarde en transferpricing correctie

Geplaatst op

korting

Het Duitse Finanzgericht München heeft prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie over de gevolgen van een year-end transfer pricing adjustment voor de douanewaarde.

Op grond van een Advance Pricing Agreement (APA) kunnen ondernemingen verplicht zijn om aan het einde van het belastingjaar een transfer pricing correctie toe te passen, om daarmee de winst op het afgesproken niveau te krijgen. Dat kan er toe leiden dat de douanewaarde achteraf moet worden bijgesteld; naar boven of naar beneden. Niet geheel duidelijk is aan welke voorwaarden moet zijn voldaan voor een teruggaaf van invoerrechten, als het bedrag dat is betaald voor de goederen – als gevolg van de transfer pricing correctie – naar beneden gaat.

Het probleem dat daarbij is namelijk dat vaak niet één soort goederen is ingeklaard, tegen een standaard waarde, maar dat allerlei verschillende goederen zijn ingeklaard, met elke een eigen tarief. De praktijk heeft behoefte aan meer duidelijkheid over de gevolgen van transfer pricing correcties voor de douanewaarde. Wilt u meer informatie over dit onderwerp neemt u dan gerust contact op.

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht