Export Control Forum 2016

Geplaatst op

Afgelopen maandag was ik op het Export Control Forum 2016 in Brussel. De zaal zat vol met deskundigen op het gebied van export controles en sanctieregelingen. Ik kom er graag want het is leuk om bekenden te zien en vooral ook om te horen wat vakgenoten in andere landen bezig houdt.

Het forum ging natuurlijk vooral over het recente voorstel voor herziening van de Dual Use Verordening. Vanuit de human rights organisaties was vooral veel aandacht voor de cyber-surveillance technologie. Vanuit het bedrijfsleven, maar ook vanuit de verschillende overheden, was veel aandacht voor de nieuwe catch-all bepalingen.

Algemene bedenkingen bij de nieuwe catch-all bepaling zijn dat (i) in feite een tweede goederenlijst ontstaat, (Iii) het bijzonder lastig zal zijn om de goederen voldoende specifiek te beschrijven zonder de vertrouwelijkheid te schenden, of geheime informatie die een overheid heeft, prijs te geven en (iii) op welke gronden lidstaten kunnen protesteren tegen de opvatting van een andere lidstaat, over het gevaar dat een bepaald product oplevert.

Verder is het spannend of alle Europese Algemene Vergunningen (“EUGEA”) die zijn voorgesteld ook daadwerkelijk van kracht worden. Wij houden het in de gaten.

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht