GN-Toelichting opzij gezet

Geplaatst op

Vorige week heeft het Hof van Justitie een uitspraak gewezen de indeling van gietijzeren fittings.  Het betreft een tamelijk technische indelingskwestie, maar de uitspraak is vooral interessant omdat het Hof van Justitie de Explanatory Notes (GN-Toelichting) opzij zet.

Het Hof herhaalt dat de inhoud van de toelichtingen in overeenstemming moeten zijn met de bepalingen van de gecombineerde nomenclatuur (GN) en dat de toelichting de strekking van de tariefposten niet mag wijzigen.  Bijgevolg moeten de toelichtingen op onderverdeling 7307 19 10 van de GN buiten beschouwing worden gelaten. Niet alleen dat, maar ook het advies van het adviezen van het Comité douanewetboek moet worden genegeerd.

In onze praktijk maken wij geregeld mee dat voor een indeling naar de GN-Toelichting wordt verwezen, waarbij de Toelichting naar onze mening een de strekking van de tariefposten wijzigt. Denk bijvoorbeeld aan de indeling van scootmobielen. Het is dan bemoedigend om te lezen dat het Hof van Justitie niet schroomt om de Toelichting daadwerkelijk buiten toepassing te laten.

Het gaat overigens om de uitspraak van 12 juli 2018 in de zaak Profit Europe N.V. met nummer C‑397/17

 

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht