Hogere importheffingen op producten uit de Verenigde Staten

Geplaatst op

Over nog iets meer dan een week verhoogt de Verenigde Staten mogelijk alsnog de invoerheffingen op Europees staal en aluminium. Als dat gebeurt, zal Europea tegenmaatregelen treffen in de vorm van aanvullende heffingen op verschillende producten uit de VS. Het gaat daarbij om allerlei verschillende goederen, waaronder groenten, fruit, dranken, sigaren, make-up, t-shirts, ijzer en staal, motorfietsen, jachten etc.

Hierbij de link naar de Verordening waarbij die tegenmaatregelen worden ingesteld Uitvoeringsverordening 2018-724 aanvullende heffing op producten van oorsprong uit de Verenigde Staten . Welke goederen het precies betreft is, zoals u kunt zien, afhankelijk van de 8-cijferige goederencode, en uiteraard moeten de goederen van Amerikaanse oorsprong zijn. Daarbij gaat het om niet-preferentiële oorsprong zodat u voor de regels die bepalen of een product van Amerikaanse oorsprong is, moet kijken in artikel 59 .e.v vna het Douanewetboek (DWU). Zie hier ook de lijst met producten zoals gemeld aan de WTO (1e en 2e fase).

Zodra deze Uitvoeringsverordening in werking treedt is voor Nederlandse importeurs op korte termijn vooral de overgangsregeling van belang. Die treft u in artikel 4 van de Verordening en houdt in dat het hogere recht niet geldt voor goederen waarvoor reeds een invoervergunning is afgegeven, én voor de goederen die al onderweg zijn naar Europa. Mocht u vragen hebben over deze aanvullende heffing, dan ben ik uiteraar graag bereid om even met u mee te denken.

 

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht