Indeling SPORT GELLETJES

Geplaatst op

Ik loop graag hard, en tijdens de wat langere lopen gebruik ik wel eens een gelletje. Mensen die hardlopen of fietsen kennen ze vast wel. 

Met het publicatieblad van 17 september jl. is een wijziging opgenomen in de Toelichting op de GN (douanetarief) over het begrip “dranken” van post 2202. In de toelichting wordt bepaald dat onder het begrip “drank” moet worden verstaan de vloeistoffen die bestemd en geschikt zijn voor menselijke consumptie, voor zover de vloeistof niet onder andere, meer specifieke, post kan worden ingedeeld.  De wijze waarop de vloeistof wordt geconsumeerd of het doel waarvoor de vloeistof wordt geconsumeerd, bijvoorbeeld om de dorst te lessen of de gezondheid te bevorderen, zijn niet relevant.  Dat was al beslist in het arrest van het Hof van Justitie in de zaak Dr. Rotter (C-114/80). Nu is dat dan in de Toelichting  op de gecombineerde nomenclatuur opgenomen.

Vloeibaar. Daar gaat het om. Niet of het je het uit een glas drinkt of met een lepel eet, of uit een zakje knijpt. Vloeibaar is “wat kan stromen”.  Zo bezien zullen ook de sport gelletjes niet langer onder 2106 als “overige voedingsmiddelen” (zie bijvoorbeeld deze BTI: BED.T.00.002.500) , maar als een drank moeten worden ingedeeld  Interessant is dan nog de vraag of die indeling als drank ook geldt voor de accijns op alcoholvrije dranken.  Iets om over na te denken tijdens de langere lopen.

Publicatieblad : Toelichting GN dranken (PB 2018C 327-06)

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht