Douanetarief – Verlichting of versiering of (kerst)feestartikel?

Geplaatst op

Ik kijk regelmatig even welke nieuwe BTI’s recentelijk zijn afgegeven, en zo viel mijn oog op een BTI van begin vorige maand voor dit leuke rendiertje (zie afbeelding).

Ik vond het een mooi voorbeeld van de altijd terugkerende discussie of dergelijke artikelen moeten worden ingedeeld als kunststof versieringsvoorwerp 3926 (6,5%), of als verlichtingstoestel 9405 (4,7%) of als kerstartikel 9505 (2,7%).

Wij hebben vaak discussies over de indeling van dergelijke voorwerpen, en daarbij komt steeds de vraag op hoeveel licht moet een artikel geven om (primair) een verlichtingstoestel te zijn?  Daar zou wellicht best een norm voor kunnen worden opgesteld, bijvoorbeeld aan de hand van deze redenering van de volle maan:

  • Een volle maan verlicht de omgeving
  • Dat licht heeft een luxwaarde van 0,1
  • dus een artikel dat 0,1 lux licht afgeeft is een verlichtingstoestel.

Natuurlijk werkt de indeling in het douanetarief niet helemaal op die manier, want voor een juiste indeling moet worden vastgesteld wat het overheersende kenmerk is van het artikel.  Dat is vaak meer voor discussie vatbaar, omdat daarbij ook van belang is hoe het artikel wordt verkocht en de persoonlijke beleving van degene die het artikel beoordeelt. Het is waarschijnlijk om die reden dat de Oostenrijkse Douane dit rendiertje indeelde als een verlichtingstoestel.  Hierbij de BTI hertje (download).

Mocht u een vraag hebben over de indeling als feestartikel of voorwerp van versiering neemt u gerust even contact op. Ik denk graag met u mee.

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht