Preferentiële oorsprong – artikel Weg & Wagen
Hierbij de link naar mijn meest recente artikel in het magazine Weg & Wagen over preferentiële oorsprongsregels van de PEM (Pan-Europese-Mediterrane Overeenkomst)
Hierbij de link naar mijn meest recente artikel in het magazine Weg & Wagen over preferentiële oorsprongsregels van de PEM (Pan-Europese-Mediterrane Overeenkomst)
We staan weer bovenaan in het jaarlijkse lijstje van Who is Who Legal – onderdeel Customs
Halverwege deze maand (augustus ‘21) is de GN-toelichting op een aantal punten aangevuld:
Hierbij een link naar de wijzigingen in de Toelichting op de Gecombineerde Nomenclatuur.
Douanetarief sporttape (kinesiologie tape)
Sporttape helpt het? Ik heb afgelopen jaren best veel hardgelopen. Ik heb er plezier in, en zo was ik vorig jaar lekker aan trainen voor de City-Pier-City loop in Den Haag. Dat is een halve marathon in april. Maar ja, ergens in februari kreeg ik pijn aan mijn knie bij lopen. Zo vervelend, want lopen met pijn is niet fijn. Eigenlijk kon ik niet anders dan rust houden, en een paar weken later opnieuw beginnen met de trainingsopbouw en hopen dat het dan wel goed zou gaan. Of zou sporttape toch een oplossing kunnen zijn? Lees verder
Een aantal jaren geleden schreef ik een bijdrage in de Weg & Wagen over een voorstel van de Europese Commissie op grond waarvan de boetes bij overtredingen van douanewetgeving zouden worden geharmoniseerd. Hierbij een link naar mijn toenmalige bijdrage. https://www.sva.nl/weg-en-wagen/europese-richtlijn-voor-douaneboetes-bij-overtreding-van-douanewetgeving . De Richtlijn zou in 2017 in werking hebben moeten treden, maar het voorstel heeft de eindstreep uiteindelijk niet gehaald. Het werd ingetrokken omdat binnen de Raad en Parlement geen overeenstemming kon worden bereikt. Nu ligt er een aanzet voor een nieuw voorstel. Lees verder
Brexit Deal – Oorsprong van goederen
Onderdeel van de Brexit Deal is dat de EU geen invoerrechten heft op Europese goederen, en omgekeerd het Verenigd Koninkrijk geen invoerrechten zal heffen op Europese producten. Met Europese- en Engelse producten wordt bedoeld producten van Europese oorsprong respectievelijk Engelse oorsprong. Onderdeel van de brexit-deal is daarom een hoofdstuk waarin regels zijn opgenomen over hoe de oorsprong van goederen moet worden vastgesteld.
De volledige tekst van de brexit deal is hier te vinden: LINK: Brexit Deal – Rules of Origin
Het gedeelte met de regels over de oorsprong van goederen (de rules of origin) staat in ANNEX-ORIG (op bladzijde 423 en volgende). De regels komen ongeveer overeen met de oorsprongscriteria uit andere reeds door de EU gesloten preferentiële regelingen. Zo kent de Brexit-deal ook een waarde-tolerantieregel van 10%, maar anderzijds voorziet de Brexit deal soms in net iets andere toegestane percentages voor materialen niet-van-oorsprong of in een secondaire regel, waar die in andere regelingen niet is voorzien.
Wilt u van gedachten wisselen over de toepassing van de oorsprongsregels op uw product of goederen, bel dan gerust even op 010-30 70 171.
Op 16 december organiseert de douane een online webinar over inklaring van e-commerce zendingen en aan aanstaande wijzigingen in de regelgeving daaromtrent, zoals de import one-stop-shop (IOSS).
Hierbij de link naar de website van de douane over het webinar.
De Europese Commissie heeft recentelijk een indelingsverordening gepubliceerd (Nr. 2020/1288) voor de indeling van een “wimper conditioner” ook wel aangeduid als eyelash conditioner. Deze kunnen niet worden ingedeeld als een haarverzorgingsproduct van post 3305. Volgens de commissie kwalificeren de wimper conditioners als een schoonheidsmiddel van post 3304 9900. Daarmee vervalt ook de mogelijkheid om de wimper conditioners in te delen onder restpost 3307. De indeling onder post 3304 99 is gunstig (want 0% tegenover 6,5% voor post 3307 9000). Misschien is er daarom in sommige gevallen nog ergens een teruggaaf te halen. Lees verder
Hierbij de link naar de Gecombineerde Nomenclatuur 2021 (douanetarief) (GN2021)
De World Trade Organisation (WTO) heeft een prachtige tool gemaakt om makkelijk de toepasselijke oorsprongsregels te kunnen vinden. De database heeft “Rules of Origin Facilitator” en is te vinden op de website: https://findrulesoforigin.org/home/index. Lees verder