Opbergboxen om op te zitten

Geplaatst op

Opbergboxen die ook geschikt zijn om op te zitten zijn handig, maar lastig om in te delen in het douanetarief.  Op 31 oktober jl. is in de Toelichting op de GN opgenomen dat opbergboxen, die zijn vervaardigd uit verschillende materialen met een deksel, en de zijn ontworpen om op de grond te worden geplaatst, om voorwerpen in op te bergen én om op te zitten moeten worden ingedeeld onder post 9403 (andere meubelen) tegen 0% invoerrecht.

Deze opbergboxen kunnen potentieel onder ten minste drie verschillende posten worden ingedeeld, namelijk als:

  1. opbergbox, veelal onder de post voor het materiaal waarvan de box (hoofdzakelijk) is vervaardigd. Een opbergbox van plastic zal bijvoorbeeld moeten worden ingedeeld onder de post voor artikelen van kunststof tegen 6,5% invoerrecht, of als
  2. zitmeubel onder post 9401 .. ..  (0% – 5,6%) of als
  3. andere meubelen onder post 9403.. ..  (0% – 5,6%)

Op grond van de gewijzigde GN-toelichting moeten dergelijke opbergboxen derhalve steeds worden ingedeeld onder post 9403.  Kennelijk is de opbergfunctie niet doorslaggevend, maar de zitfunctie ook niet.  Hier is de Officiële Toelcithing op de Indeling opbergboxen .

Ik vraag mij overigens nog wel af of het nodig is dat de opbergbox uit verschillende materialen bestaat. De tekst van de Toelichting duidt daar wel op.  Mocht u in het verleden voor kunststof opbergboxen die ook geschikt zijn om op te zitten 6,5% invoerrecht hebben betaald, dan zou u kunnen overwegen om een verzoek om teruggaaf in te dienen. Uiteraard ben ik u daarbij graag van dienst.

 

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht