Verdorie… mijn arm is te kort!
Dat is vaak de reactie als je een foto van jezelf probeert te maken. De oplossing is een selfie-stick. Vorige week stuitte ik op 3 nieuwe BTI’s (aanvang geldigheid 9 april 2015) voor verschillende selfiesticks. Die wil ik hier graag noemen want de indeling van de selfie-sticks is best interessant.
De selfiestick is een handig ding om een leuke foto van jezelf mee te kunnen maken. Het is eigenlijk gewoon een lichtgewicht verlengstok waar een smartphone of camera aan vast wordt gemaakt.
De selfiestick is in te delen onder verschillende posten. De Engelse douane heeft een sefliestick ingedeeld onder post 9006.9100 (3,7%), waarschijnlijk omdat de selfiestick eigenlijk gewoon een monopod is. De Nederlandse Douane heeft een aantal selfiesticks – afhankelijk van de specificaties – ingedeeld als “een werk van ijzer of van staal” (7326.9098 tegen 2,7%), en ook als een “draadgebonden afstandbediening” (8537.1099) alsmede als een radio-afstandsbediening (8526.9200).
Omdat selfiesticks worden gebruikt om foto’s mee te maken, is de indeling als accessoire (de GN heeft het over toebehoren) zo gek nog niet. Lastig is dat de selfiestick vooral worden gebruikt in combinatie met een smartphone, en hoewel smartphones zijn uitgerust met een camera, worden ze in de GN ingedeeld als telefoons. Dat lijkt de indeling onder 9006.10 uit te sluiten, maar helemaal zeker ben ik daar nog niet van.
Als de selfiestick inderdaad een toebehoren van een camera is, dan gaat post 9006.10 voor, omdat in Aantekening 2 is bepaald dat delen en toebehoren die als zodanig onder een der posten van hoofdstuk 90 of van hoofdstuk 84, 85 of 91 (met uitzondering van de posten 8487, 8548 en 9033) kunnen worden ingedeeld, onder die posten blijven ingedeeld. Als de selfiestick geen toebehoren van een camera is, dan komt de vraag op of de selfiestick niet altijd gewoon een verlengstok is, en moet worden ingedeeld naar het (karakterbepalende) materiaal waarvan de stick is gemaakt. Een stok met een knop, is nog steeds een stok, toch?
Al met al best een lastige indeling, en is aanleiding om de indeling nog eens rustig (van een afstandje) te bekijken.