Indeling sporttape in het Douanetarief

Geplaatst op

Douanetarief sporttape (kinesiologie tape)

Sporttape helpt het?  Ik heb afgelopen jaren best veel hardgelopen. Ik heb er plezier in, en zo was ik vorig jaar lekker aan trainen voor de City-Pier-City loop in Den Haag. Dat is een halve marathon in april.  Maar ja, ergens in februari kreeg ik pijn aan mijn knie bij lopen.  Zo vervelend, want lopen met pijn is niet fijn. Eigenlijk kon ik niet anders dan rust houden, en een paar weken later opnieuw beginnen met de trainingsopbouw en hopen dat het dan wel goed zou gaan. Of zou sporttape toch een oplossing kunnen zijn?

Momenteel werkt de Europese Commissie aan een Indelingsverordening voor over de indeling van elastische-  en niet-elastische sporttape in het douanetarief. De elastische sporttape heet ook wel Kinesiologie tape.

Bij de indeling in het douanetarief gaat het om de vraag of sporttape moet worden ingedeeld onder post 3005 voor “verband en dergelijke artikelen (bijvoorbeeld zwachtels, pleisters, opgemaakt voor de verkoop in het klein voor geneeskundige doeleinden”. Voor goederen van deze post geldt geen invoerrecht (0%).

Bijvoorbeeld de Duitse Douane heeft een BTI afgegeven voor indeling van “Binde mit Klebeschicht zu sportmedizinischen Zwecken” onder deze post 3005.  Zie hier een link naar de BTI Sporttape (in de BTI is niet duidelijk of om het elastische of niet-elastische tape gaat)

Volgens andere Lidstaten echter, is sporttape geen product voor medische doeleinden en moet sporttape worden ingedeeld naar het materiaal waarvan de tape is gemaakt. Vaak zal dat in hoofdstuk 39 of 59 zijn.  Voor importeurs van sporttape is deze indelingsverordening wel even iets om in de gaten te houden.

Naar mijn eigen ervaring wordt sporttape alléén gebruikt om minder snel pijn te hebben bij het sporten. Ik ken werkelijk niemand die sporttape gebruikt om er mooi uit te zien, of omdat het zo lekker zit.  En sporttape wordt natuurlijk ook niet gebruikt als gewone tape, bijvoorbeeld om even een cadeau of postpakket met in te pakken. Zo bezien lijkt indeling in post 3005 van het douanetarief terecht, maar als er eenmaal een indelingsverordening ligt voor indeling naar het materiaal waarvan de sporttape is gemaakt, wordt het nog een hele kluif om onder dat voorschrift uit te komen. Uiteraard zijn wij u daarbij graag van dienst.

Deel dit artikel

Terug naar het overzicht